Sziluett lövészek WEB oldala | Sziluettről általánosságban

Sziluett lövészetről

Már 1948 óta hódít a világban, Magyarországon 2001 óta űzik ezt lövészeti ágat versenyzőink.
Versenyző lehetsz...

Várunk egyesületeinkbe legyél egy sikeres csapat tagja!

A sziluett lövészet gyökerei, kezdete Mexikóig nyúlnak vissza, ahol 1948-ban kezdtek fém sziluett célokra lőni. A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy elterjedése előbb az amerikai kontinensen, majd később a többi kontinensen is elterjedt. Európában 1989-ben kezdett teret hódítani ez a sportág. Létrejött az európai szövetség ( AETSM ), majd 1992-ben a nezetközi szövetség is ( IMSSU ) megalakult.

Magyarországon a hatályos fegyvertörvény értelmében szabadon tartható fegyver a 7,5J alatti légfegyver. Ennek tudatában versenyeinken megrendezésre kerülnek a haza légfegyveres versenyszámok. Természetesen hazai versenyeken is lövünk nemzetközi számokat, lég és éles lőfegyverekkel. Ennek törvényi előírásai vannak, így a versenyzők saját fegyvereiket saját jogon, érvényes fegyvertartási engedéllyel és sportorvosi igazolással birtokolhatják. Versenyeken érvényes MDLSz versenyengedéllyel kell rendelkeznie minden versenyzőnek, de lehetőség van licensz nélkül is indulni, ilyenkor az induló versenyző eredménye nem kerül regisztrálásra, eredménye alapján nem lesz helyezéssel elismerve.


Történelmi visszatekintés sziluett lövészet fontosabb állomásai

Magyarországot 2001-től kezdődően az IMSSU-ban a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség képviseli. A Franciaországban 2002-ben megrendezett világbajnokságon már képviseltettük magunkat, ahol a résztvevők tisztességesen helytálltak. Szövetségünket az a megtiszteltetés érte, hogy 2003-ban megrendezhette a 13. Európa bajnokságot. A verseny helyszíne a Hajdúhadházi katonai lőtér volt, ahol több mint 200 versenyző 500 versenyszámban nevezett, és jó hangulatban zajlott le a verseny, sőt a magyar csapat (Jeneiné Kossár Anikó, Tóth Imre, Schreirich Béla) kiskaliberű puska versenyszámban harmadik helyezést ért el. A sport hazai fejlődését nemileg akadályozza, hogy nem rendelkezünk megfelelő lőtérrel a nagy kaliberű versenyszámokhoz, hiszen erre csak 200 illetve 500 méteres pályák alkalmasak, ilyenek pedig polgári használatban 2 egyesület rendelkezik, kiépítve pedig egyenlőre csa a jászberényi Honfoglalás Lovas és Lövész Sport egyesület. A kiskaliberű pályák 100 méteres távolsága is sokszor gondot okoz, ezért a szövetség engedélyezte rövidebb távokon is a célfelállítást. A sport elterjedése és a lövészet népszerűsítése érdekében 2003 végén megtörtén a légfegyveres szabályok hazai viszonyokra való átalakítása, megalkotása, amely remélhetőleg még több fiatal sportolót hódít majd meg a sziluett lövészet számára.
( Forrás az MDLSz WEB oldaláról )

Új lendületet a szakág életében 2015-től kezdődően láthatjuk, amikor az akkori szakág vezető ( Palkó Gábor ) és két sporttársa ( Dr. Gombos László, Medveczki Zoltán ) ismét felvállata külföldi versenyek, Európa Bajnokságon való részvételt, melyen Dr. Gombos László két Európa Bajnoki címmel tért haza. Ezek után évről évre mind sikeresebben és létszámilag is jelentősen megerősödve képviselték hazánkat sziluett lövők. Számos Világ és Európa bajnoki címmel tértek haza versenyekről. Kimagasló eredménnyel 15 dobogós helyezéssel, amiből 7 Európa Bajnoki címmel tértek haza versenyzőink a 2019-es évi Európa Bajnokságról, Franciaországból. ( Palkó Gábor, Palkó Csilla, Medveczki Zoltán, Bényei Bálint, Kun Gábor, Bucai István, Trájer Szabolcs) Mostanra már ismét számolnak a magyar versenyzők részvételével és eredményességeikkel.

Magyarország a nemzetközi elismeréseknek köszönhetően elnyerte a 2021-es Európa Bajnokság rendezési jogát. A rendezvénynek a jászberényi Honfoglalás Lovas és Lövész klub lőtere adott volna helyet, de számtalan anyagi, és munkaórák befektetése ellenére a világon megjelenő és számos áldozatát szedő Covid-19 vírus elterjedése és a fenálló szabályozások miatt ezt a rendezvényt 2023-ra kellett elhalasztani, hasonlóan a megelőző évi Svédországban rendezendő Világ Bajnoksághoz.

A magyar sziluett lövőket tömörítő egyesületek szövetsége a Magyar Dinamikus Lövész Szövetség ( MDLSz ). Szakági vezetését a IMSSU Szakosztály vezető ( Palkó Gábor ) és két helyettese ( Bényei Ferenc és Dr. Gombos László ) végzi. A szakosztálynak éves költség keretből kell a versenyeket, rendezvényeket támogatni, amennyiben az szövetségi verseny ( Országos Bajnokság ). A MDLSz keretein beül működik a Bírói Bizottság, mely IMSSU bírói képviselője ( Medveczki Zoltán ), feladata a bírók képzése, továbbképzése illetve a versenyeken felügyeli a szábályok betartását.

1948
Mexikóban elkezdenek kedvtelésből fém célokra lőni
1967
Arizónában megrendezik az első nagy kaliberű sziluett versenyt
1975
Marok lőfegyveres szabályok megalkotása, Elvin Gates közreműködésével
1976
Elvin Gates vezetésével megalakul az első nemzetközi fémsziluett szervezet, IHMSA ( International Handgun Metallic Silhouette Association )
1987
Új sziluett kategóriákat, divíziókat hoznak létre.
1989
A sportág eléri az európai kontinenset is, ahol megalakul az európai szervezet ( AETSM ), mely összefogja az európai nemzeti szövetségeket.
1992
A sportág elterjedésével létrejön a nemzetközi szövetség, az IMSSU, és egységesítik a szabályokat. Jelenleg 22 tagországot tömörít magában, köztük Magyarországot, az MDLSz színeiben.
 >